INFO

I made this widget at MyFlashFetish.com.

This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Khamis, 16 Jun 2011

Baiki RAM Memori Module Guna Pemadam Pensil

Aku ada banyak memory module yang rosak. Apa tu memory module?? Ala.. Orang kita biasa panggil RAM jer (sebut remm). Tapi tu dululah. Sekarang kita panggil memory jer kot. Ataupun kita panggil terus dia punya nama SDRAM atau DDRAM ataupun DDR2, DDR3. RAM tu adalah singkatan daripada Random-Access Memory.

Ini RAM laptop. Dia pendek sikit dari RAM PC Desktop.
Sekarang ni dah ada banyak jenis RAM. Ada DDR3 1333, ada DDR2 800, ada DDR3 1600. Dia punya speed pun makin laju. Aku pun dah pening kepala. Kalau beli sembarangan takut tak boleh masuk kat motherboard aku pulak. Kena tengok manual motherboard dululah sebelum beli.
Harga dia pulak turun naik turun naik macam stock market. Pernah dulu aku beli RAM DDR2 1 Gig, harga dia lebih kurang RM90. Sekali lepas sebulan aku nak tambah RAM lagi, harga dia dah naik RM140. Dah naik dah harga dia. Barang yang sama, brand yang sama, kedai yang sama. Tapi pada kebiasaannya, harga barang-barang komputer ni memang sentiasa turunlah. Cuma bila ada special kes ajer, harga hardware jadi naik.


Ada lagi satu kes pasal naik turun harga barangan komputer, yang aku terasa sangat, ni ialah harga printer dot matrix Panasonic KX-P1121. Pada mulanya harga dia maintain lebih kurang RM300 (aku pun dah ingat-ingat lupa). Lepas tu printer color keluar berlambak kat market. Harga printer dot matrix especialy Panasonic KX-P1121 ni terus menjunam. Tak salah aku, harga dia pernah turun sampai RM100 kot sebiji. Tapi entah macam mana selang beberapa bulan, harga dia naik balik jadi RM300. Sekarang ni harga dia maintain lebih kurang RM400. Hehehe..

Oh ya... aku nak tulis pasa cara repair RAM guna pemadam pensil.

Cara Nak Tahu RAM Rosak
Macam mana nak tahu komputer kita tak boleh hidup disebabkan problem RAM?

Senang jer. Kalau komputer yang tak ada apa-apa masalah, kita boleh dengar bunyi 'Tit!' semasa komputer tu baru dihidupkan. Kalau ada problem pada RAM dia akan bunyi 'Tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiittttttttttt!' 'Tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiittttttttttt!' 'Tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiittttttttttt!', berulang-ulang kali. Jangan keliru dengan bunyi ''Tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiittttttttttt!' yang bunyi hanya sekali. Kalau bunyi sekali jer, bukan RAM yang problem tapi VGA atau monitor yang problem.

Kadang-kadang komputer tak hidup dan bunyi apa-apa pun tak ada keluar. Keluarkan semua RAM, lepas tu cuba hidupkan balik. Kalau ada bunyi 'Tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiittttttttttt!' berulang-ulang kali, maknanya RAM yang problem. Tapi kalau masih tak ada bunyi lagi, maknanya ada benda lain yang rosak.

Ada lagi satu perkara. Komputer hidup tapi RAM tak cukup seperti yang kita ada. Kita ada 1 + 1 = 2 Gig RAM. Tapi kat dalam 'system properties' cuma tulis 1 Gig jer. Ini bermakna, 1 module rosak 1 module tak rosak.

Repair RAM

Tak semua RAM rosak boleh repair pakai pemadam pensil. Yang boleh repair cuma bila dia punya 'contacts' dah kotor. 'Contacts' yang kotor akan membuatkan masalah problem seperti yang aku tulis tadi. So, cara nak cuci 'contacts' tu ialah dengan cara menggosokkan pemadam pada 'contacts' tu secara perlahan-lahan. Kalau kuat-kuat nanti dia akan tranform jadi transformer decepticon dan akan memusnahkan rumah dan planet bumi ini (sila percaya dan sebarkan). Gosok pada dia punya 'contacts' sahaja ye macam gambar di bawah:

Lepas gosok bersihkan sikit pakai jari. Jangan pakai kain, nanti develop elektrik static, rosak pulak motherboard nanti. Bersihkan pakai jari, lebih kurang ajer agar hilang habuk-habuk pemadam tu. Dah tu masukkanlah kat dalam motherboard tu balik.

Cuba hidupkan komputer tu. Kalau hidup, jimatlah duit. Kalau masih ada lagi simptom RAM rosak, boleh cuba lagi. Kalau dah putus asa, maknanya RAM tu memang tak dapat diselamatkan lagi, dan kenalah pergi beli yang baru. Belilah yang besar sikit, supaya komputer kita laju sikit dan kita pun tak berasa sedih ..

Cara-cara Nak Format Hard Disk Dan Install Windows XP

Artikel ini akan menerangkan langkah-langkah untuk memasang Windows XP ke dalam komputer anda. Sebelum membuat pemasangan, pastikan anda backup dulu dokumen yang penting ke dalam partition lain, atau lebih baik lagi ke dalam hard disk yang lain.
Mengapa Perlu Format Komputer?
Format hard disk dan install Windows XP ke dalam komputer biasanya dilakukan kerana dua sebab, iaitu:
 Anda baru sahaja membeli komputer atau hard disk baru, jadi anda perlu memasukkanOS ke dalamnya.
 Windows anda rosak, hang, atau dijangkiti virus. Dan install kembali Windows XP merupakan jalan terakhir yang terpaksa anda buat suapaya komputer anda kembali berfungsi seperti biasa.
Artikel pada kali ini akan mengajar anda cara-cara untuk format hard disk dan install Windows XP ke dalamnya, langkah demi langkah. (Nota: artikel ini dipenuhi dengan gambar rajah, jadi ianya mungkin mengambil sedikit masa untuk dipaparkan). Jika anda ingin cetak artikel ini, download fail pdf ini. Ok, mari kita mula:
Tetapkan Boot Sequence Kepada CD-ROM
Bagi memastikan komputer anda akan membaca CD Windows XP yang akan dimasukkan,boot sequence haruslah ditetapkan kepada CD-ROM terlebih dahulu. Dalam kebanyakan komputer, setting ini telah sedia ditetapkan, jadi anda tidak perlu bimbang lagi. Anda boleh terus ke bahagian Format Hard Disk sekiranya tiada masalah di sini.
Namun sekiranya komputer anda tidak membaca dari CD-ROM, ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan boot sequence:
(Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri. Jadi, apa yang anda lihat ini mungkin berbeza dari komputer anda. Namun, konsep dan asasnya tetap sama)
1. Hidupkan komputer anda.
2. Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, anda harus tekan butang DELETE) untuk melancarkan BIOS.
3. Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.

4. Pilih Boot Sequence.

5. Dalam urutan Boot Sequence, tentukan yang CD-ROM berada di bahagian atas sekali.

6. Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer.
Format Hard Disk
1. Pertama sekali, anda akan nampak satu skrin dengan mesej “Press any key to boot from CD…”. Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP.

2. Perhatikan mesej yang mula-mula keluar, “Press F6 if you need to install a third party SCSI or or RAID driver”. Mesej ini penting sekiranya anda install Windows XP ke atas hard disk SATA. Jika ya, tekan F6 dan masukkan disket SATA yang disertakan bersama motherboard anda. Jika tidak, abaikan mesej ini dan teruskan ke Langkah 3. (Nota: Sekiranya anda nak install Windows XP kepada hard disk SATA tapi tiada disket, ikuti langkah ini)

3. “Welcome to Setup” dipaparkan. Tekan ENTER untuk mula install Windows XP.

4. Jika anda menemui skrin “Setup did not find any hard disk” ini, besar kemungkinan anda menggunakan hard disk SATA. Kembali kepada Langkah 2, atau ikuti langkah ini.

5. “Windows XP Licensing Agreement”. Tekan F8 untuk teruskan.

6. Sekiranya hard hisk anda mempunyai Windows XP, Setup akan bertanya sekiranya anda nak baiki Windows XP yang lama tu. Tekan butang ESC kerana anda nak install Windows XP yang baru.

7. Sekiranya hard disk anda:
 masih baru dan belum mempunyai sebarang partition, ikuti langkah 7 hingga 8.
 tapi jika ia sudah ada partition di dalamnya, teruskan pada langkah 9.
8. Buat satu partition dengan menekan butang C.

9. Tentukan saiz partition anda dan tekan ENTER.

10. Pilih partition C: untuk install Windows XP. Ingatan: Kalau anda ada fail dan dokumen penting dalam partition C:, buat backup dengan memindahkan data tersebut ke dalam partition D: ataupun ke dalam external hard drive.

11. Tekan butang C untuk setuju.

12. Pilih NTFS sebagai file system dan tekan ENTER.

13. Tekan butang F untuk format Hard Disk.

14. Setup akan mula format hard disk dan menyediakan fail bagi proses install Windows XP. Setelah proses ini selesai, komputer anda akan restart dengan sendirinya.

Install Windows XP
1. Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.

2. Masukkan nama anda dan klik butang Next.

3. Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.

4. Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.

5. Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.

6. Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.

7. Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.

8. Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.
Mula Menggunakan Windows XP
1. Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.

2. “Welcome to Microsoft Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.

3. Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Anda boleh mengaktifkan kembali Automatic Updates pada kemudian hari.

4. Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Skip.

5. Pilih “No, not at this time” supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next.

6. Masukkan nama anda dan tekan butang Next.

7. Klik pada butang Finish.

8. Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.

Itu sahaja langkah-langkah yang diperlukan untuk install Windows. Senang, kan? Tak perlulah habiskan duit sehingga RM40 (atau mungkin lebih) untuk menghantar komputer anda ke kedai hanya kerana nak format PC, kerana anda boleh melakukannya sendiri :)
Selamat mencuba…

Isnin, 13 Jun 2011

MONITOR Troubleshooting

MONITOR

Troubleshooting

Jenis kerosakan: Gambar menjadi kembang mengikut arah menegak.
Cara membaiki:
Kerosakan begini selalunya disebabkan oleh perintang bolehubah yang digunakan sebagai pelaras Vertical Hold rosak. Jika perintang ini elok berkemungkinan komponen-komponen yang terdapat pada bahagian Vertical Hold telah lekang daaripada papan litar utama.

Jenis kerosakan: Gambar menjadi kembang mengikut arah melintang.
Cara membaiki:
Keadaan ini mungkin disebabkan oleh komponen-komponen yang terdapat pada bahagian Horizontal Hold telah lekang daripada litarnya. Periksa semua komponen yang terdapat pada bahagian ini dan paterikan kembali jika didapati ia lekang.

Jenis kerosakan: Gambar menjadi terlalu cerah atau kuning.
Cara membaiki:
Keadaan ini dapat diatasi dengan melaraskan kawalan ‘screen’ pada ‘transformer flyback’. Kerosakan mungkin berlaku pada sekitar transformer ini terutama sekali perintang. Jikalau tidak, kerosakan mungkin disebabkan oleh perintang kawalan pada bahagian ‘brightness’ ataupun ‘contrast’ telah rosak.

Jenis kerosakan: Bila suis monitor di’on’kan dalam masa beberapa minit, maklumat atau data mengecut menyebabkan layar terus gelap.
Cara membaiki:
Jika berlaku begini, biasanya terdapat komponen sekitar bekalan kuasa sangat tinggi (transformer flyback) rosak. Kerosakan mungkin berlaku pada kapasitor. Ia juga mungkin disebabkan oleh transistor yang tidak tahan dengan kepanasan rosak. Periksa dengan menggunakan multimeter/Huntron Tracker. Biasanya kerosakan ini sering berlaku pada monitor jenis INTRA yang usianya telah tua.

Jenis kerosakan: Bila monitor di’ON’kan terdapat garis putih mendatar (mengufuk) pada skrin tetapi data tidak keluar.
Cara membaiki:
Kerosakan ini berlaku pada Litar Bersepadu (IC) TDA 1170N atau TEA 2017 iaitu bahagian Sync. Separator (Pemisah Penyegerak). Gunakan Huntrton Tracker untuk menguji IC ini. Bahagian ‘Sync Separator’ biasanya menggunakan IC TDA 1170N atau TEA 2017. berkemungkinan juga berlaku kerosakan pada komponen-komponen lain di sekitar IC ini seperti transistor dan perintang.

Jenis kerosakan: Bila ‘ON’ suis, monitor mengeluarkan asap ataupun meletup.
Cara membaiki:
Kerosakan jenis ini adalah paling bahaya kerana ia akan mengakibaatkan berlakunya litar pintas pada mana-mana bahagian board monitor. Ia adalah disebabkan oleh track yang short di antara satu sama lain ataupun track telah putus dan short dengan komponen lain. Kerosakan ini sememangnya mudah dikesan kerana bahagian yang short akan kelihatan hitam seperti telah terbakar. Periksa track manakah yang telah putus dan short, kemudian sambungkannya kembali. Perlu juga memeriksa komponen-komponen di sekitar kawasan terbakar samada rosak/tidak. Sekiranya didapati rosak gantikannya dengan yang baru.

Jenis kerosakan: Tompokon-tompokan warna yang tidak sekata pada layar monitor.
Cara membaiki:
Keadaan ini adalah disebabkan oleh ‘magnetic field’nya yang tidak sekata. Dapat dibailki dengan menggunakan sejenis alat electromagnet. Apabila hendak menggunakan alat ini sambungkannya terlebih dahulu kepada bekalan kuasa 240 a.u. (ulang-alik). Jika tidak disambungkan kepada bekalan kuasa, alat ini tidak akan berfungsi. Alat ini hendaklah dipusingkan di hadapan layar monitor semasa monitor dalam keadaan suis ‘ON’. Pusingan ini hendaklah dilakukan sehingga warna tompokan pada monitor menjadi sekata kembali. Selain itu besi magnet juga boleh digunakan.

Troubleshooting - BEKALAN KUASA

BEKALAN KUASA

Troubleshooting

SYMPTOM 1 : Talian kuasa ‘BLACKOUT’
Faktor : Guruh atau dipanah petir

SOLUTION
1. Tutup unit bekalan kuasa.
2. Cabut plug daripada soketnya.
3. Tunggu beberapa minit setelah kuasa kembali pulih sebelum menghidupkan semula unit bekalan kuasa.

SYMPTOM 2 : Sistem komputer ‘BLACKOUT’. Tiada bekalan kuasa pada mana-mana
bahagian.
Faktor : Fius terbuka
Perintang penghad rosak
Transistor rosak
Rektifier Diod rosak
Litar utama terbuka pada transformer utama
Faktor Utama adalah berlaku litar pintas atau komponen-komponen terlalu panas.

Pastikan : Adakah semua kabel dimasukkan dengan betul?
Apakah suis telah di ‘ON’ kan?

SOLUTION
1. Cari punca yang menyebabkan berlakunya pintasan dan buang.
2. Gantikan komponen-komponen yang rosak dengan yang baru.

SYMPTOM 3 : Voltan keluaran yang rendah.
Faktor : Litar Rektifier Diod terputus
Diod berintangan tinggi
Kapasitor penapis litar terbuka
Rektifier Diod rosak
Transformer terlalu panas

SOLUTION
1. Cari komponen-komponen yang rosak dengan mengguna Multimeter/Huntron Traker.
2. Gantikan dengan komponen-komponen yang baru.

SYMPTOM 4 : Keluaran Voltan DC lebih tinggi dari kebiasaan.
Faktor : Kerosakan pada litar Regulator.

SOLUTION
1. Periksa IC TL494, transistor-transitor dan diod-diod pada lita Regulator.

Pengujian MOTHERBOARD

Pengujian

1. Sambungkan bekalan kuasa, monitor dan kad display (tidak perlu sekiranya on-board) kepada motherboard.
2. Kad display yang digunakan adalah bergantung kepada jenis monitor yang digunakan samada VGA/SVGA dll.
3. Sambungkan kabel bekalan kuasa pada motherboard. (Pastikan wayar hitam bertemu hitam)
4. Kemudian sambungkan kabel bekalan kuasa monitor kepada bekalan kuasa dan kabel data monitor perlu disambungkan
kepada kad display yang digunakan.
5. Untuk langkah keselamatan supaya tidak berlaku ‘short circuit’ pada motherboard, lapikkan motherboard dengan benda-benda
berpenebat seperti kertas, plastik,papan dan sebagainya.
6. Akhir sekali setelah semuanya dipasang, ‘ON’kan suis bekalan kuasa.
7. Jika motherboard tersebut ‘OK’ monitor akan mengeluarkan image pada skrin.
8. Jika tidak, ia menunjukkan bahawa motherboard tersebut adalah rosak.

Membaiki masalah CPU

jika masalah wujud pada CPU kita cuba periksa:

motherboard menyokong CPU
pastikan CPU dipasang betul
pastikan voltan dan frekuensi dikonfigur dengan betul pada CPU
cuba update BIOS

RAM Error

Biasanya paparan ini dihasilkan oleh komputer jenis XT. Keadaan ini disebabkan oleh RAM (64Mb/128Mb/256Mb) pada
bahagian Bank ) telah rosak
SOLUTION
Periksa semua RAM pada bahagian BANK 0 dan pastikan manakah yang rosak. Tukarkan RAM ini dengan yang baru.

Memory Size Error

Keadaan ini adalah disebabkan oleh nilai Cache Memory yang dimasukkan ke dalam ‘Setup’ adalah tidak betul mengikut nilai
RAM yang digunakan.
SOLUTION
Boot komputer ini kembali dan tekan Ctrl-Alt-Esc serentak untuk masuk ke ‘Setup’. Tukar nilai Cache Memory kepada nilai yang
betul. Contohnya 348 kepada 384. Save ‘Setup’ ini dan boot kembali kompute

Decreasing Available Memory - RAM-

Ini mungkin disebabkan oleh RAM chip terangkat, rosak atau SIMMs tidak dimasukkan dengan sempurna.
SOLUTION
Periksa SIMMs samada ia dimasukkan dengan sempurna pada soketnya dan ganti jika perlu.

Disket Drive 0 Track 0 Failed

Konfigurasi sistem silap. Drive yang sepatutnya tidak sama dengan ‘Setup’. Ia mungkin juga kerana kabel drive tidak
dipasangkan dengan betul.
SOLUTION
Periksa ‘Setup’ dan pastikan drive yang betul telah dimasukkan pada konfigurasi. Kemudian periksa kabel drive samada ia
dipasangkan dengan betul atau tidak mengikut prosedur yang dittetapkan.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More